top of page
  • Szerző képeLenner-Mächler Optika

A rövidlátás mérsékelhető


Stellest szemüveget viselő kislány

Egyre több gyermeknél alakul ki miópia, azaz rövidlátás, ami részben a mozgásszegény életmódnak, a kevés szabadban töltött időnek, illetve a közelre tekintést igénylő tevékenységek elterjedésének köszönhető. Szerencsére a forradalmi Essilor Stellest lencse képes lassítani a miópia progresszióját.


A gyermekkorban kialakuló miópia leggyakoribb oka az, hogy túl hosszú a szemgolyó a szaruhártya és a szemlencse törőerejéhez képest. Az egyébként egészséges szem elváltozásának mértéke nem jelentős, 1 milliméternyi eltérés azonban nagyságrendileg már 3 dioptria mértékű látásromlást eredményez. És a miópia jellemzően tovább romlik, amíg a szervezet növekedésben van. Azaz körülbelül 25 éves korig.


Az Essilor Stellest szemüveglencse képes beavatkozni ebbe a folyamatba, és képes lassítani a miópia súlyosbodásának mértékét. A Stellest sok apró lencseelem egyedülálló kombinációjából épül fel, így képes olyan jelmennyiséget generálni a gyermek szeme előtt, ami kontroll alatt tartja a szemgolyó növekedését. Kétéves klinikai vizsgálat igazolja, hogy a Stellestet viselő 10-ből 9 gyermeknek hasonló vagy csak lassabb mértékű a szeme növekedése, mint a nem miópiás, azaz nem rövidlátó gyermekeké.(1)


Stellest szemüveget viselő kisfiú színes háttér előtt

A vizsgálat alapján a Stellest szemüveglencsék átlagosan 67%-kal(2) lassították a miópia progresszióját, súlyosbodását, napi 12 óra viselés esetén. A Stelles tehát lehetővé teszi, hogy szülőként befolyásolni tudja gyermeke felnőttkori rövidlátásának, miópiájának a mértékét.


Ez azért is fontos, mert a súlyos rövidlátás jelentősen megnöveli több későbbi szembetegség kialakulásának esélyét. Egy -8 dioptriás rövidlátó esetében például tízszer nagyobb a látásra kiható szemészeti betegségek kockázata, mint egy -4 dioptriás rövidlátó esetében.(3)


További információért olvassa el korábbi bejegyzésünket a témában, vagy várjuk szeretettel optikánkban, ahol részletesen meg tudjuk beszélni az Essilor Stellest lencsék hatását.



(1) Kétéves prospektív, kontrollált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálat eredményei 54 miópiás gyermeken, akik Stellest szemüveglencsét viseltek 50 miópiás gyermekkel összehasonlítva, akik egyfókuszú lencsét viseltek. Az eredmények 32 olyan gyermek vizsgálatán alapulnak, akik arról számoltak be, hogy a Stellest szemüveglencséket mindennap legalább 12 órán keresztül viselték. A nem miópiás gyermekek szemények növekedése a Whenzou Orvosi Egyetem és az Essilor Progression and Onset of Myopia(WEPrOM)elnevezésű prospektív kohorszvozsgálatba bevont 700 iskolás gyermek adatpontjai alapján.


(2) Az egyfókuszú lencsékhez képest, ha a gyermekek legalább 12 órán keresztül viselték mindennap. Bao, J., Huang, Y., Li, X., Yang, A., Zhou, F., Wu, J., Wang, C., Li, Y., Lim, E.W., Spiegel, D.P., Drobe, B., Chen, H., 2022. Spectacle Lenses With Aspherical Lenslets for Myopia Control vs Single-Vision Spectacle Lenses: A Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmol. 140(5), 472–478. oldal


(3) Prevalence and progression of myopic retinopathy in Chinese adults: the Beijing Eye Study. 117, 1763-1768. oldal. Vangphanit, J., Mitchell, P., Wang, J.J., 2002. Prevalence and progression of myopic retinopathy in older population. Opthalmology 109, 704-711. oldal.

bottom of page