top of page
  • Szerző képeLenner-Mächler Optika

Nehezen olvasod az apró betűt? Van rá megoldás!

Frissítve: 2022. márc. 29.

40 éves kor felett egyre többen olvassuk nehezen az apró betűs feliratokat. Távolabb tartjuk a szemünktől a könyvet, a mobiltelefont. Összefolynak a monitoron, a magazinban a betűk. A dolog hátterében egy természetes jelenség áll: a presbiópia, más néven öregszeműség. Ami csalóka elnevezés, hiszen a jelenség már egészen fiatal életkorban elkezdődik.

A mindennapok során a szemünknek folyamatosan fókuszálnia kell. Csakúgy, mint egy fényképezőgépnek vagy a mobiltelefonunk kamerájának. Nyugalmi helyzetben a szemünk távolra lát jól, ha viszont közelre szeretnénk élesen látni, akkor változtatnunk kell a szemünkben található szemlencse domborúságát. Ezt a feladatot egy izom végzi el automatikusan, és ezt a folyamatot nevezzük alkalmazkodásnak vagy akkomodációnak.


Az évek előrehaladtával fokozatosan csökken a szemlencse rugalmassága, és ezzel párhuzamosan csökken a szemünk alkalmazkodási, akkomodációs képessége is. Azaz távolra még remekül látunk, de a szemlencsénk már nem képes felvenni azt a domború formát, ami az igazán közeli fókuszáláshoz szükséges lenne. Ezt az állapotot presbiópiának nevezzük, és ez egy teljesen természetes folyamat, ami előbb vagy utóbb mindannyiunkat utolér.


A szemlencse rugalmasságának csökkenése már fiatal korban elkezdődik, zavaróvá azonban jellemzően csak 40-45 éves kor után válik. Ilyenkor lehet szükséges az állapot első szemüveges korrekciója is. A 65. életév betöltéséig a presbiópia mértéke fokozatosan nő, ezt követően azonban már jellemzően nem változik tovább.

A jó hír, hogy egy progresszív, azaz fokozatosan változó, többfókuszú szemüveglencsével a presbiópia szinte tökéletesen korrigálható. A többfókuszú, vagy más néven multifokális lencse lényege pont az, hogy minden távolságra a szükséges mértékű segítséget biztosítja a szem számára. Ezért lehetséges, hogy egyformán jól látunk vele közelre, középtávolra és távolra egyaránt.


EXKLUZÍV februári ajánlatunk


Varilux EXPERT Nagykövet Optikaként februárban exkluzív ajánlattal várjuk a fiatal, 40-es és 50-es éveikben járó, presbiópiával érintett vásárlóinkat.


A VARILUX COMFORT MAX YOUNG szemüveglencsék nem csak a tökéletes látásélményt biztosítják közelre és távolra egyaránt, hanem védelmet nyújtanak a digitális képernyők által kibocsátott káros ibolya-kék fény ellen is. A lencsék kialakítása támogatja a könnyű megszokást és természetes látásélményt tesz lehetővé, anélkül, hogy keresni kelljen a megfelelő kitekintési pontot vagy testtartást.


A Varilux Comfort Max YOUNG februárban BEVEZETŐ ÁRON, 39.900 Ft-tól érhető el optikánkban! Nézz be hozzánk, hogy megbeszéljük a lehetőségeket.

Comments


bottom of page