top of page
  • Szerző képeLenner-Mächler Optika

Így védd a szemed nyáron!

Frissítve: 2023. jan. 16.

Az ma már közismert, hogy a nap UV-sugárzása öregíti a bőrt és káros lehet a szemünkre nézve is. Ezért használunk fényvédő faktoros naptejet és viselünk UV-szűrős napszemüveget. De ezzel vajon mindent megtettünk szemünk védelme érdekében? A válasz egyértelműen az, hogy nem.

Az utóbbi években végzett kutatások kimutatták, hogy a látható fény egyik tartománya, az úgynevezett ibolya-kék fény szintén káros az emberi szervezetre. Egyrészt befolyásolja és felboríthatja a biológiai óránkat, másrészt hosszú távon komolyan károsíthatja a retinát, ezzel időskori makuladegenerációt vagy szürkehályogot idézve elő.


Az ibolya-kék fény legfőbb forrása maga a nap, de ugyanúgy bocsátanak ki ibolya-kék fényt a képernyőink is, azaz a televíziók, a laptopok, a mobiltelefonok. Emellett ibolya-kék fény forrásnak számítanak még a LED-es lámpák és a kompakt fénycsövek is. Ezeket pedig ma már szinte lehetetlen kizárni az életünkből.


Mi a megoldás?


Annak, aki rendszeresen számítógéppel vagy mesterséges kék fénnyel megvilágított munkaterületen dolgozik, vagy sokat használja az okoseszközeit a nap folyamán, mindenképp érdemes olyan védőszemüveget viselnie, ami megszűri a szemére káros ibolyakék fénytartományt.


Jól látók használhatnak dioptria nélküli védőszemüveget, míg szemüvegeseknek érdemes hatékony szűrést biztosító szemüveglencsét választaniuk. Az ilyen szemüveg utána nem csak a munkahelyen, de a szabadban is védi majd szemünket a nap káros ibolya-kék sugaraitól.

Essilor szemüveglencsék


Az Essilor Eye Protect System szemüveglencséi egy olyan adalékot tartalmaznak, ami hatékonyan nyeli el a káros UVA és UVB sugarakat, és kiemelt, háromszor nagyobb védelmet nyújtanak a káros ibolya-kék fénnyel szemben, mint az általánosan előírt lencsék*.


Az Essilor EPS lencsék ráadásul csak a káros ibolyakék fényt szűrik ki, de beengedik a hasznos türkizkék fényt, ami fontos a biológiai óránk, a hangulatunk és a szellemi teljesítőképességünk szempontjából.


Az EPS lencsék nincsenek negatív hatással a színérzékelésre, és nincs a szemüveglencsék felületén olyan kék tükröződés, ami amúgy gyakori az ibolyakék fény elnyelésére kialakított más lencsék esetében.


További információ


Ha kérdésed van, vagy szeretnél többet megtudni az Essilor EPS szemüveglencséiről, akkor várunk szeretettel üzletünkben, a színház oldalában, a Schweidel utcában. Munkatársaink örömmel adnak tanácsot vagy segítenek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb megoldást a szemed maximális védelme érdekében.* Forrás: https://www.essilor.hu/szemueveglencsek/eye-protect-system-integralt-kek-feny-vedelem/eye-protect-system

Comments


bottom of page